BURSA OBEZİTE VE DİYABET CERRAHİSİ 📞+90 530 22 66 999
BURSA OBEZİTE VE DİYABET CERRAHİSİ 📞+90 530 22 66 999
Beden kütle indeksi, vücut ağırlığının (kg), boyun metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanır.
Beden Kütle İndeksi = Ağırlık (kg) / Boyun karesi (metre).
Örneğin 160 cm boyunda 120 kg bir kişinin BKİ'si; 120kg / (1.6m x 1.6m) = 46.9
Metabolik sendrom, insülin direnciyle başlayan abdominal obezite (şişmanlık), glukoz intoleransı veya diabetes mellitus (seker hastalığı), dislipidemi (kan yağı miktarı bozuklukları), hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve koroner arter hastalığı (KAH) gibi sistemik bozuklukların birbirine eklendiği ölümcül bir endokrinopatidir.
Metabolik sendromun cerrahi olarak tedavi edilmesine metabolik cerrahi adı verilmektedir.
Laparoskopik cerrahi ya da halk dilinde kapalı ameliyat sayısız avantaja sahiptir.
Laparoskopik cerrahi sonrası normal yaşama dönüş çok hızlıdır.
Enfeksiyon ve fıtık gelişimi gibi yaraya ait problemler çok az görülür ve görüldüğünde tedavisi çok daha kolaydır. Ameliyat sonrası ağrı çok azdır. Kozmetik olarak da laparoskopik cerrahi çok avantajlıdır.
Evet. Tip 1 şeker hastalığı ortaya çıkış mekanizması açısından diğer tiplerden farklı olup ameliyattan fayda görmemektedir.
Ameliyat riskleri diğer gastrointestinal sistem cerrahisi ameliyatları ile benzerdir.
Ancak ameliyatın tecrübeli bir cerrahi ve anestezi ekibi tarafından gerçekleştirilmesi gereklidir.
Bu hem genel risklerin azaltılması hem de ameliyat sırasında beklenmeyen bir durumla karşılaşılması halinde sorunun doğru çözümü için önemlidir.
Evet. Cerrahi tedavi lipid bozuklukları, büyümüş kalp, vasküler ve koroner hastalık ve hipertansiyon gibi kalp hastalığınızla ilişkili ya da olumsuz katkıda bulunan birçok durumda ciddi düzelme sağlayabilir.
Ancak ameliyat öncesi kardiyoloğunuzun onayı gerekir.
Evet. Sık yapılan sezaryen, safra kesesi alınması, fıtık ameliyatları, apendektomi, tüplerin bağlanması gibi ameliyatların yeni ameliyatınıza olumsuz etkisi olmaz ya da çok az olur.
Ancak reflü cerrahisi, ince ya da kalın bağırsakların bir kısmının alınması, ya da büyük yamaların kullanıldığı geniş fıtık ameliyatları yeni geçireceğiniz ameliyatın tipini ya da laparoskopik (kapalı) olarak yapılıp yapılamayacağını etkileyebilir.
O yüzden daha önce geçirdiğiniz ameliyatlar konusunda cerrahınızı bilgilendirmeli ve mümkünse daha önceki ameliyatlarınıza ilişkin ameliyat notlarını edinmelisiniz.
18 yaş altında ameliyat tartışmalı olmakla beraber ilgili branş hekimlerinin ortak kararı ile yapılabilir.
Üst yaş için belirli bir sınır yoktur.
Ameliyat öncesi hazırlık kişiye özeldir.
Endoskopik inceleme, bazı laboratuvar ve görüntüleme testleri ile anestezi muayenesi rutindir.
Hastanın mevcut durumuna göre koroner anjiografi ve uyku laboratuvarı gibi ek incelemeler gerekebilir.
Cerrahi sonrası erken dönemde sıvı gıdaların alımına izin verilmektedir.
Sonrasında giderek koyulaşan bir rejimle gıda alımı normale dönmektedir.
Beslenme rejimi ile ilgili olarak hastalar ameliyat öncesi ve sonrası bilgilendirilmektedir.
Laparoskopik cerrahi sonrası ağrı çok daha az olmaktadır. Buna ek olarak anestezi işlemi sırasında epidural kateter yerleştirilmesi ve kontrollü analjezi uygulamaları ile hastaların büyük çoğunluğu ameliyat sonrası hiç ağrı duymamaktadır.
Erken dönemde mide koruyucu ve kilo verme döneminde vitamin takviyesi kullanmanız gerekir. Rutin kullandığınız ilaçları kullanıp kullanmamanız gerektiği konusunda ise size bilgi verilecektir.
Kilo kaybı döneminde vitamin ve mineral takviyesi gereklidir.
Bazı ameliyat tiplerinde ise hayat boyu takviye gerekir.
Bu geçirdiğiniz ameliyat tipi ve yaptığınız işe göre değişir. Gastrik bant sonrası pek çok hasta bir hafta içinde işine başlayabilmektedir.
Ancak sleeve gastrektomi (tüp mide) ya da gastrik bypass sonrası işe dönüş genellikle 2-3 haftayı bulur.
Masa başı çalışanlarda çalışma hayatına dönüş daha erkenken, ağır fiziksel aktivite gerektiren işlerde çalışanlarda bu süre daha uzundur.
Ameliyat sonrası kontrol programı hakkında taburculuk sırasında hastaya bilgi verilmekte ve hastanın durumuna göre adapte edilmektedir.
Ameliyat sonrası erken dönemde yürüyüşlere başlayabilirsiniz. Bisiklet ya da eliptik bisiklet gibi aerobik egzersizlere de erken dönemde başlayabilirsiniz. Ancak kendinizi kötü hissettiğinizde egzersizi sonlandırmalısınız.
Yara iyileşmeniz tamamlandığında yüzmeye başlayabilirsiniz.
Ameliyattan 4 hafta sonra hafif ağırlıklarla çalışmaya başlayabilirsiniz. Ameliyat sonrası egzersiz programı için ameliyatı yapan cerrahınızla diyaloğa geçmelisiniz.
Bu kaybettiğiniz kilo miktarı, yaşınız, genetiğiniz ve egzersiz yapıp yapmadığınız gibi pek çok faktöre bağlıdır.
Genel olarak gevşemiş deriyi kıyafetlerle saklamak mümkün olsa da bazı hastalar fazla derinin cerrahi olarak çıkarılmasını tercih etmektedir.
Bu tarz bir cerrahi müdahale öncesi ameliyat sonrası 18-24 ay geçmesi önerilmektedir.
Bu işlemler genel olarak kozmetik olarak kabul edilse de bazen cilt irritasyonu, ülserasyonlar, enfeksiyon ve ağrı gibi sebeplerle tıbbi zorunluluk halini de alabilir.
Cerrahi sonrası kilo kaybının devam ettiği süreçte besin yetersizliği riski nedeniyle yaklaşık 18 ay hamilelik önerilmez.
Bu süreçte doğum kontrol haplarından hariç bir yöntemle efektif korunma sağlamalısınız.
Şişmanlık infertilitenin (kısırlık) ana sebeplerinden biridir ve zayıflama ile beraber fertiliteniz (doğurganlık) artabilir.
Yeterli beslenme ve vitamin/mineral alımı ile bariatrik cerrahi bebekte gelişme geriliğine neden olmaz.
Bariatrik cerrahi sonrası ameliyat olmamış şişman kadınlara göre gebeliğin daha rahat oluştuğu ve ilerlediği saptanmıştır.
Bunun yanında gebelik sürecinde preeklampsi (kronik yüksek kan basıncı – gebelik zehirlenmesi), gebelikle ilişkili diyabet ya da düşük gibi komplikasyonların azaldığı saptanmıştır.
Ameliyat sonrası genellikle 3 ve 6. aylar arasında bir miktar saç kaybı sık görülür.
Bu durum fizyolojik stres, uyumun neden olduğu psikolojik stres ve nutrisyonel stres gibi pek çok faktörün sonucunda ortaya çıkar.
Saç dökülmesi geçicidir. Yeterli protein, vitamin ve mineral alımı saçların tekrar büyümesine yardım eder.
Telif Hakkı © 2024 www.ayhankayaoglu.com - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli