BURSA OBEZİTE VE DİYABET CERRAHİSİ 📞+90 530 22 66 999
BURSA OBEZİTE VE DİYABET CERRAHİSİ 📞+90 530 22 66 999
Şişmanlığın giderek epidemik bir hal alıp hızla yayılması ve cerrahi müdahaleler dışında etkin bir tedavisinin olmayışı bu alanda yapılan ameliyatların hızla artmasına yol açmaktadır.
Bugün bir hastalık olarak kabul edilen şişmanlık kendine ve topluma küsme gibi psikolojik ve sosyal problemlere yol açma yanında, kalp damar hastalıkları, kanser riski artışı, kısırlık gibi pek çok soruna yol açmaktadır.
Obezite cerrahisi işlemleri bariatrik cerrahi olarak sınıflandırılır. Bariatrik cerrahi ise kendi içerisinde alım kısıtlayıcı (restriktif; laparoskopik gastrik band uygulaması, sleeve gastrektomi), emilim kısıtlayıcı (malabsorbtif; biliopankreatik diversiyon, duedenal switch) ve kombine işlemler (Roux-en-Y Gastrik Bypass) olarak 3’e ayrılır.
Obezite cerrahisi için uygun kabul edilen hastalar operasyon öncesinde dikkatle hazırlanmalı ve değerlendirmeler yapılmalıdır. Bu değerlendirmeler akciğer, kalp, karaciğer, böbrek ve diğer sistemik hazırlıkları içermeli, kan ve görüntüleme testleri yapılmalıdır.
Endoskopik inceleme bu iş için özelleşmiş tüm merkezlerde rutin olmasa da biz rutin olarak yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Tüm obezite cerrahisi girişimleri hastaya ait özel bir sebep yoksa laparoskopik olarak yapılmaktadır. Laparoskopik cerrahi girişimler için, laparoskopik obezite cerrahisi konusunda uzmanlaşmış deneyimli bir cerrahi ekip, deneyimli anestezist, donanımlı hastane ve son teknoloji cihaz ve ekipman gereklidir.
Laparoskopik operasyonların en önemli katkısı hastaya olmaktadır. Bunlar erken taburculuk, daha az ağrı, normal hayata daha hızlı adaptasyon ve dönüş, daha az enfeksiyon ve cerrahi komplikasyonlardır.
Laparoskopik obezite cerrahisi, ameliyat öncesi değerlendirmeler sonrası hasta için uygun cerrahi tipinin seçilerek hastanın da onay ve bilgilendirilmesi sonrası uygulanır.
Operasyon sonrası hastanın hastanede yatış süreci ortalama 3-5 gündür.
Hasta bu süreçte operasyondan sonra aynı gün ayağa kalkmakta ve gezebilmekte, 3 ile 4. günde ağızdan beslenmeye başlamakta ve ertesi gün taburcu edilmektedir.
Beslenme rejimi ameliyat sonrası giderek koyulaşmakta ve ortalama 45 gün sonra hastalar tamamen normal beslenmeye geçebilmektedir. Bu süreçte ve sonrasında hastalar nasıl ve hangi gıdalarla beslenmeleri konusunda bilgilendirilmekte, cerrahi ekip tarafından kilo verimi ve hastanın uyumu konusunda sıkı bir şekilde takip edilmektedir.
Cerrahinin tecrübeli ekipçe gerçekleştirilmesi ve son teknoloji ameliyat malzemelerinin kullanımı hasta ve hekim açısından oldukça önemlidir. Yine ameliyat sonrası tedavi ve takip sürecinin cerrahi ekip tarafından yönetimi ve yönlendirilmesi, obezite tedavisi ve sonraki sürecin gözlenerek gerekli müdahale ve yönlendirmelerin yapılması açısından ciddi katkı sağlar.
Laparoskopik obezite cerrahisi uygulanan hastalar ameliyat sonrasında da beslenme rejimlerine uyum ve olası sorunlar açısından dikkatle takip edilmekte, gerekli vitamin ve mineral desteği verilmekte, hastanın kilo kaybına uyumu ve adaptasyonu izlenmektedir. Hastalar belirli aralıklarla uygun tahlillerle kontrol edilmekte ve gerekli destek verilmektedir.
Telif Hakkı © 2024 www.ayhankayaoglu.com - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli