BURSA MİDE BALONU
- Endoskopik olarak ağız yolu ile mideye bir balon yerleştirilmesidir. Yerleştirilen balon mide içerisinde şişirilerek mide hacmi küçültülür ve böylelikle gıda alımıkısıtlanır. Balon aynı zamanda tokluk hissi de verir.
- Balonun yerleştirilmesi için cerrahi bir girişim gerekmez ve hasta aynı gün evine gidebilir. Ortalama 6-12 ay sonra yine endoskopik olarak balon çıkarılır. Tüm bu işlemler sedasyon altında gerçekleştirilir.
- Balonun yerleştirilmesi ve uygun diyet ile kişinin Beden Kütle İndeksi (BKİ) 6 ayda ortalama 5-9 kg/m2 azalır. Balon ile kısıtlama sağlansa da kişi diyet ve egzersiz programına uymalı, balon mide içinde kaldığı sürece mide koruyucu ilaçlar ve vitamin desteği almalıdır.
- İntragastrik balonun avantajları kişinin doygunluk hissetmesi, diğer diyet programlarına kıyasla daha fazla kilo verdirmesi, cerrahi bir girişim ve kalıcı ilaç tedavisine gereksinim duyulmamasıdır. Dezavantajları ise balonun sadece 6-12 ay süreyle kalması ve balon çekilmesi sonrası hastaların beslenme düzenine uyma zorunluluğudur. Aksi halde geri kilo alımı ile sonuçlanabilir.
- İntragastrik balon; obezite ile ilişkili sağlık problemi olan, diyet ve egzersizle kilo veremeyen ancak cerrahi bir girişimi kabul etmeyen hastalar için uygun bir seçenektir. İntragastrik balon uygulaması aynı zamanda obezite cerrahisi planlanan ancak herhangi bir nedenle yüksek ameliyat riski taşıyan hastalarda, hastanın cerrahiye daha uygun hale getirilmesi amacıyla da kullanılabilir.
- İşlem öncesi değerlendirme yapılarak hastanın uygun olup olmadığı saptanmalıdır. Özefajit, gastrit veya ülser hastaları önce tedavi edilmelidir. Gastrointestinal kanamaya neden olabilen özefageal veya gastrik varisli hastalara, sindirim sisteminde konjenital hastalığı (atrezi/stenoz) olanlara, alkol ve ilaç bağımlılarına, büyük hiyatal herniye (mide fıtığı) sahip hastalara, bazı tip mide cerrahisi geçirmiş hastalara mide balonu uygulanması uygun değildir.